Emzirme Haftası

Hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi'nde gerçekleştirilen etkinlik kapsamında servis balonlarla süslendi, başarılı emzirmede 10 adımın anlatıldığı bilgilendirme notları asıldı, yeni doğum yapan annelere lohusa şerbeti ikram edildi, hediye verildi.

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Recep PEKCİCİ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Emzirme Haftası dolayısıyla düzenledikleri etkinlik kapsamında hastanede yatan annelere emzirmenin önemini, gerekliliğini ve doğru yöntemlerini bir kez daha anlattıklarını söyledi.

Pekcici, Emzirme Haftasını en iyi şekilde değerlendirerek, annelere, anne adaylarına ve yakınlarına, emzirmenin anne ile bebeğe faydalarını en güzel şekilde duyurmaya çalıştıklarını anlattı.

Pekcici, anne ve anne adaylarının süt vermenin önemini kavramaları için gerekli çalışmaları sürdürmeye devam edeceklerini aktardı.

"Her yıl 1,3 milyon çocuk anne sütü almadığı için ölüyor"

Çocuk Neonatoloji Bölümünden Uzm. Dr. Hatice Tatar Aksoy da anne sütü almayan bebeklerin ölüm riskinin anne sütü alan bebeklere göre 3-4 kat daha fazla olduğunu dile getirdi.

Dünyada her yıl 1,3 milyon çocuğun anne sütü almadığı için hayatını kaybettiğine işaret eden Aksoy, doğumdan sonra ilk yarım saat içinde bebeğin annesinin memesine ulaştırılması gerektiğini, buna hastanede özellikle önem verdiklerini aktardı. Aksoy, "Anne sütünün gelmesi için gerekli tek şey annenin memesinin emilmesi, başka hiçbir şey bunu bu kadar sağlayamaz. Bebeğin ilk ağız sütünü alması çok önemli çünkü anne sütünün içinde bağışıklık kazandıran şeyler bol miktarda var, gerçekten anne sütü bebeğin ilk aşışı." diye konuştu.

Anne sütünün yapılan diğer tedavilerin de etkinliğini artırdığını dile getiren Aksoy, hastanede annelere kesinlikle biberon kullandırmadıklarını, mutlaka anne memesine yönlendirdiklerini kaydetti.

Bebeğin istediği saatte, istediği kadar anne sütünü alabileceğini anlatan Aksoy, "Bebek emdikçe de annenin sütü geliyor. Anne sütü gerçekten çok mükemmel, her an hazır. Bir bebek için en iyi süt kendi annesinin sütü, o mükemmel kompozisyonu hiçbir mama yakalayamaz. Prematüre bebeklerde bile bebeğin ihtiyacına göre annenin sütü değişiyor." dedi.

Anne sütünün, annenin yediklerine göre farklı aromalara girdiğini belirten Aksoy, buna bağlı olarak bebeğin damak tadının geliştiğini, enfeksiyonlardan korunmasının da sağlandığını ifade etti.

Aksoy, anne sütünün anne ile bebek arasındaki bağın kurulması açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı.

Evlat edinen bir kadının da bebeğini emzirebileceğini söyleyen Aksoy, bunun birçok yönteminin olduğunu, kendilerinin de bunun için çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Kaynak
Haber 7 Ankara'nın Emzirme Haftası haberi