HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU

HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU ÜYELERİ

(Başkan)

Prof. Dr. Uğur KOÇER (Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Eğitim ve İdari sorumlusu)

(Başkan Yardımcısı)

Doç. Dr. Kemal KISMET Genel Cerrahi Kliniği

ÜYELER

Doç. Dr. Yalçın ARAL Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu

Prof. Dr. A.Pekcan DEMİRÖZ. Enfeksiyon Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu

Prof. Dr. Münir DEMİRCİ 2. Kulak Burun Boğaz Kliniği(İnvivo) (Yedek:

Doç. Dr. Nezih SUNGUR 1. Plastik ve Rekonstüktif Cerrahi Kliniği (İnvivo)

Vet. Hek. Cengiz YALÇIN (Kurul Raportörü ve Sekreteri, Hayvan Laboratuvarı Sorumlusu)

Gülcan BAŞEĞMEZ Sivil Üye

Ahmet Zeki GÜLER Sivil Toplum Ör.Üy… (Emekli Subaylar Derneği)

HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

(06.07.2006 tarih ve 26220 sayılı Resmi Gazete) esaslarına uygun olarak Hastanemizde oluşturulan “T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANKARA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ HAYVAN DENEYLERİ  YEREL ETİK KURULU ve YÖNERGESİ” T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün 16.12.2009 gün ve 277/10400 sayılı yazısı ekindeki “Hayvan Deneyleri Merkezi Etik Kurulunun” 11.12.2009 gün ve 13 sayılı kararı ile onay almıştır. Laboratuvar Tescil işlemleri devam etmektedir.

Ek-1’de ilgili yönetmelik esaslarına uygun hazırlanan ve onaylanan “T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANKARA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ HAYVAN DENEYLERİ  YEREL ETİK KURULU ve YÖNERGESİ” verilmiştir.

“Ek-2’de “T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANKARA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ HAYVAN DENEYLERİ  YEREL ETİK KURULU” üye listesi verilmiştir.

Hayvan Deneyleri için başvuracak araştırmacılar “Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu”na

Ek-3’de verilen Taahhütnameyi dolduracak ve imzalayacaklardır.

Başvurular Ek-4’te verilen “T.C.Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Araştırma Amacıyla Canlı Vertebralı Deney Hayvanı Kullanmak İçin Uygulama Protokolü” örneği tam olarak doldurularak tahhütname ile birlikte sekreterya’ya her sayfası tüm araştırmacılarca imzalanmış iki dosya olarak teslim edilecektir. Dosyanın biri Hayvan Deneyleri laboratuarı Arşivinde saklanacak, ikincisi Hayvan Deneyleri Merkezi Etik Kurulu’na gönderilecektir.

Araştırmacıların bir üçüncü dosyayı kendileri için saklamaları önerilir.

Onay alarak yapılarak tamamlanan çalışmaların “Sonuç Raporu”nun yine iki kopya olarak “Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Sekreteryası”na teslim edilmesi zorunludur.

Hayvan Deneyleri Etik Kurul Başvuru Evrağı

BAŞVURU VE ÇALIŞMA ŞARTLARI:

1)  Bu evrak 2 nüsha düzenlenir.

2)  Her başlık doldurulacak, özellikle klinik veya anabilim dalı sorumlularının bilgi ve imza kısmı(önemli)

3)  Konuyla alakalı varsa 1 adet literatür her nüshaya eklenir.

4)  Çalışmacılardan bir kişiye ait Hayvan deneyleri sertifikasının fotokopisi (varsa sorumlu araştırmacı daha iyi olur) her nüshaya eklenir.

5)  Özellikle bilimsel araştırmaya olan katkıları kısmı itina ve anlaşılacak biçimde doldurulursa onay alma bakımından faydalı olacaktır.

6)  Mavi kapaklı(şeffaf dosya olmayacak) plastik dosyada 2 nüsha olarak Sorumlu veteriner Hekime Teslim edilir.

LABORATUVAR ÇALIŞMA ŞARTLARI:

1)  H.D.Y.E.Kurulu her ayın son perşembesi olarak ayda 1 defa toplanır. Eğer dosya yoksa o ay iptal edilir.

2)  Çalışmalar etik kurul onayı alındıktan sonra yapılır.

3)  Etik kurul onayı almış çalışmaların yapılması:

a) Proje sahibine çalışma koşullarını görüşmek üzere randevu verilir.(onay alır almaz bekletilmez)

b) Çalışma planı hazırlanır, (Çalışmacı tarafından)

c) Çalışma planına göre hayvan temini ve projenin hayata geçirilmesi ve hayvan temini için randevu verilir (laboratuvar sorumlusu Veteriner Hk. Tarafından)

d) Randevusu gelen çalışmaya 5 gün önceden hayvan temin edilir, hayvanlar 5 gün karantinada bekletildikten sonra çalışmaya alınır.

e) Çalışmada kullanılacak, iplik, anestezi, kan alma tüpü, enjektör vb. İhtiyaç duyulacak laboratuvar malzemesi çalışmacı tarafından temin edilir.

f) Çalışma sonunda hastanenin belirtmiş olduğu günlak hayvan bakım ücreti çalışma süresine göre hesaplanır ve Hastane döner sermayesine yatırıldıktan sonra çalışma sonlandırılır.